Weigela

De Weigela struik is familie van de Kamperfoelie klimplanten. Het is een relatief klein geslacht, want er bestaan slechts 12 verschillende soorten. Van oorsprong komt de Weigela voornamelijk in Oost-Azië voor. In China, Korea en Japan kom je deze prachtige struik vaak tegen in stadsparken of op andere openbare plekken.

Het liefst op een zonnige plaats of in halfschaduw
Bladverliezend
Bloeiperiode: april t/m mei-juli, kans op extra bloei in nazomer
Na bloeiperiode de uitgelopen scheuten flink terugsnoeien
Winterhard
Wit, roze, rood, paars en heel soms geel
Sterk geurig
Niet eetbaar, maar ook niet giftig

Wat zijn de typische kenmerken?

De Weigela kenmerkt zich door zijn prachtig gevormde en gekleurde bloemen. Het is een heester waarvan de bloemen ook veel gelijkenis vertonen met die van de Kamperfoelie. Wil jij het prachtige buitenleven een boost geven? Dan is een Weigela in je tuin een fantastisch idee. De trechterachtige bloemen van deze heester werken namelijk als een magneet voor veel bijen en vlinders. Hij produceert enorm veel bloemen, waar deze insecten graag op afkomen. Je kun de Weigela prima solitair in je tuin plaatsen, maar je kunt hem ook goed combineren met andere soorten hagen. Op deze manier maak je van effen gekleurde hagen toch een fleurig geheel. De Weigela wordt tussen de 2 en de 3 meter hoog. Sommige varianten blijven iets compacter en wat kleiner.

Standplaats

In principe kun je de Weigela in iedere grondsoort plaatsen, zolang deze maar niet te droog is en goed waterdoorlatend. Deze schitterende struik houdt van een zonnige standplaats, maar ook in de halfschaduw voelt hij zich als een vis in het water. Zet hem bij voorkeur een beetje beschut en uit de harde wind. Wil jij je Weigela verplaatsen? Dit kan zonder enkel probleem. Als je besluit om deze plant te gaan verplaatsen is het aan te raden om dit in het najaar te doen. Zo krijgt hij de kans om zich vóór het begin van het opvolgende voorjaar goed te wortelen.

Wanneer komt de Weigela in bloei?

De Weigela begint in april met bloeien. Deze bloei stopt over het algemeen in mei, maar sommige soorten bloeien zelfs door tot juli. De Weigela is een erg rijkbloeiende heester. De kleuren van de bloemen variëren van wit, roze, rood, paars en soms zelfs geel. Een Weigela in je tuin is een lust voor het oog en doet veel goeds voor het aanzicht van de tuin en voor de natuur. Zowel bijen als vlinders zijn namelijk dol op deze struik. Als je geluk hebt komen jouw Weigela tuinplanten in de nazomer nog een keer tot een bloei. Zo heb je twee keer in het jaar erg veel plezier van je sierstruik.

Is de Weigela bladhoudend?

De Weigela is een bladverliezende heester en dit houdt in het najaar al zijn bladeren laat vallen. Dit maakt deze heesters minder geschikt als haag voor een tuinafscheiding en juist meer als sierstruik. Je kunt deze sierheester solitair planten, maar ook in combinatie met andere heesters doet hij het erg goed.

Is de Weigela vorstbestendig?

De Weigela is een winterharde struik. Hij is goed bestand tegen vorst. Je zou ervoor kunnen kiezen om de jonge varianten in de winter te beschermen tegen gure wind en kou door noppenfolie om de stam heen te wikkelen, maar dit zou in principe niet nodig hoeven zijn.

Wanneer moet je de Weigela snoeien?

De Weigela mag je snoeien als hij uitgebloeid is. Daarbij is het aan te raden om lang uitgebloeide uitlopers flink terug te snoeien. De oudere takken mag je tot net boven de grond afknippen met een sterke snoeischaar of takkenzaag. Het snoeien van deze sierstruik zorgt voor meer bloei in het opvolgende jaar.

Wil jij een Weigela kopen?

Wil jij graag een Weigela kopen? De Weigela is een prachtige sierstruik voor extra veel kleur in je tuin. Op Plantenwinkel.nl bestel je snel en eenvoudig een Weigela die jij mooi vindt. Hou je meer van roze bloemen of zie je ze liever donker rood? Welke soort je ook kiest; de Weigela zorgt voor een geweldig kleurrijk en fleurig aanzicht.