Kamerplanten

Filter op
Prijs
aantal per m2
breedte in cm
diameter in cm
Garantie
gemonteerd bij levering
Gewicht
gewicht in kg
hoogte in cm
inclusief watermeter
kleurtint
lengte in cm
lichtintensiteit
Plantsoort
Botanische naam
Kleur
Wanneer planten
Moeilijkheidsgraad
Winterhard
Geschikt voor
Grondsoort
Zonlicht
Waterbehoefte
Giftigheid
Materiaal
Luchtzuiverend
Groenblijvend
Diameter
Hoogte
Breedte
Lengte
Potmaat
Kamerplanten

Kamerplanten

Kamerplanten zijn hot, hip en een trend van dit moment. Er zijn zo ontzettend veel kamerplanten te verkrijgen dat je haast door de planten en bos niet meer kan zien. Er zijn hippe kamerplanten, goedkope kamerplanten, groene kamerplanten, grote kamerplanten, makkelijke kamerplanten of juist planten die heel uitdagend zijn. De grootste verschillen zitten hem met name in het soort plant. Ook de manier waarop de kamerplant gekweekt is van belang bij de keuze van jouw eigen kamerplant. Welke soorten kamerplanten zijn er te verkrijgen en hoe kies jij de juiste plant voor bij jou in huis, voor op kantoor of horecagelegenheid?

In basis zijn er twee vormen kamerplanten te onderscheiden. Zo kennen we de traditionele kamerplanten op grondcultuur of juist de wat makkelijker te onderhouden kamerplanten op hydrocultuur. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze twee soorten kamerplanten en wanneer kies jij voor kamerplanten op potgrond en wanneer voor kamerplanten op hydrocultuur?

Kamerplanten soorten

De kamerplanten op basis van grondcultuur duiden we aan als potplanten. Je hebt verschillende kamerplanten soorten. Er zijn varianten die je erg bekend in de oren zullen klinken, zoals de Monstera, Strelitzia of de Bananenplant. Toch zijn er ook tal van potplanten die bij jou wellicht wat minder snel een belletje doen rinkelen. Neem nou bijvoorbeeld een prachtige Aspidistra of Zamioculcas. Deze kamerplanten zijn misschien wat minder bekend, maar beide een geweldige verrijking voor ieder soort ruimte. Welke kamerplanten kennen we allemaal en wat zijn per plant belangrijke zaken om rekening mee te houden als je besluit hem een plek in je huis of op kantoor te geven? Heb jij liever een kant en klaar aangeplante kamerplant? Kijk dan eens bij het concept: All in 1 plant en kies de plant in combinatie met de pot die jij leuk vindt.

Agave kamerplant

Een Agave kamerplant is een vetplant die hoofdzakelijk zijn oorsprong vind in Midden-Amerika. De Agave slaat water op in het dikke blad, waardoor water geven maar heel zelden nodig is. Deze succulent is erg makkelijk in onderhoud en juist dat maakt hem zo’n fijne groene kameraad. Je hebt kleine Agaves maar ook als grote kamerplant kom je deze groene knul tegen.

Makkelijke kamerplant
Geschikt voor huiskamer
Veel en direct zonlicht
Weinig water nodig, ongeveer 1 x per maand water geven
Het sap van de Agave is giftig
Licht luchtzuiverend

Aglaonema kamerplant

De Aglaonema is een plant met een schitterende bladtekening. Van oorsprong komt de Aglaonema voor in de tropische regenwouden van Oost- en Zuidoost-Azië. Deze prachtige plant groeit onder het bladerdek van grotere planten en bomen. Het zijn meestal niet bijzonder grote kamerplanten. Doordat het een plant uit de tropen is houdt hij van een hoge luchtvochtigheid en een warme temperatuur. De Aglaonema vertoont veel gelijkenis met de Dieffenbachia. De Dieffenbachia is echter zeer giftig en komt in de natuur uitsluitend voor in de Amazone. Volgens NASA is de Aglaonema één van de meest luchtzuiverende planten ter wereld. Het is dus erg nuttig om deze geweldige kamerplant een plekje in de huiskamer of slaapkamer te geven.

Makkelijke kamerplant
Geschikt voor huiskamer, slaapkamer, kantoor en badkamer
Schaduw of halfschaduw, geen direct zonlicht
Maakt niet veel uit, ongeveer 1 x per week
Het sap van de Aglaonema is licht giftig
Sterk luchtzuiverend

Alocasia kamerplant

De Alocasia is een kamerplant die in populariteit fors is gestegen de laatste jaren. De Alocasia behoort tot de grote kamerplanten en is vrij uitdagend in zijn verzorging. Ondanks dat de plant wat aandacht van je vraagt is het wel een kamerplant waar je enorm veel voor terugkrijgt. De Alocasia is namelijk een erg indrukwekkende eyecatcher in iedere ruimte waar hij wordt neergezet. De Alocasia heeft als bijnaam: Olifantsoor. Deze naam dankt hij aan zijn enorm grote bladeren die inderdaad wel wat weg hebben van de oren van zo’n grote grijze viervoeter. De Alocasia kan bij jou thuis maar liefst tot 2 meter groot worden.

Uitdagende kamerplant
Geschikt voor huiskamer
In de halfschaduw of op een lichte plek, niet continu in direct zonlicht
Vrij dorstig, ongeveer 1 x per week flink water geven
Het sap van de Alocasia is licht giftig
Licht luchtzuiverend

Aloe vera kamerplant

De Aloe vera is net als de Agave een succulent, ofwel: vetplant. De Aloe vera komt vaak voor als hoofdbestanddeel in veel verzorgingsproducten. Het sap van deze plant zou namelijk een helende werking hebben, al is dit nooit helemaal bewezen. Naast dat de Aloe vera een helende plant is, is hij ook nog eens geweldig om te zien. Deze groene parel kan het lang uithouden zonder druppel water en is in dat opzicht een ideale kamerplant.

Makkelijke kamerplant
Geschikt voor huiskamer en slaapkamer
Op een droge en lichte plek of in de halfschaduw, kan direct zonlicht verdragen
Weinig water nodig, ongeveer 2 x per maand als de grond is uitgedroogd
Niet giftig
Sterk luchtzuiverend

Anthurium kamerplant

De Anthurium wordt ook wel de Flamingoplant genoemd. Deze prachtige plant dankt deze naam aan zijn sierlijke glanzend blad en bloemen. De Anthurium is één van de weinige bloeiende kamerplanten die een vaste plek in onze woningen heeft veroverd. Van oorsprong komt deze plant voor in de tropische gebieden in Zuid-Amerika. In de juiste omstandigheden kan de Anthurium makkelijk uitgroeien tot een aanzienlijk grote kamerplant.

Makkelijke kamerplant
Geschikt voor huiskamer, badkamer en kantoor
Het liefst op een lichte plek, geen direct zonlicht
Ongeveer 1 à 2 x per week, grond altijd licht vochtig houden
Het sap van de Anthurium is giftig
Licht luchtzuiverend

Asparagus kamerplant

Van de Asparagus zijn er veel verschillende soorten bekend. De bekendste tussen al die honderden soorten is natuurlijk de Aspergeplant. De structuur van het blad is één van de fijnste we kennen. De Asparagus heeft in verhouding niet zoveel water nodig en dat maakt deze plant ook vrij makkelijk in het onderhoud. De Asparagus is niet de meest grote kamerplant maar wel een makkelijke kamerplant die een plek bij jou in huis meer dan waard is.

Makkelijke kamerplant
Geschikt voor huiskamer
Het liefst in de halfschaduw, geen direct zonlicht
Niet teveel water, 1 x per week volstaat
Het sap van de Asparagus is licht giftig
Licht luchtzuiverend

Aspidistra kamerplant

Misschien niet één van de meest bekende kamerplanten, maar zeker eentje die we niet mogen overslaan. De Aspidistra wordt in de volksmond ook wel Slagersplant of Kwartjesplant genoemd. Het is een plant die het best gedijt in een schaduwrijke omgeving. Het is niet per se een grote kamerplant, maar hij kan toch naar een behoorlijke afmeting groeien. De Aspidistra of Slagersplant is redelijk makkelijk in onderhoud. Zolang je hem maar genoeg water geeft en de grond niet helemaal laat opdrogen, vindt de Kwartjesplant het allemaal wel prima.

Makkelijke kamerplant
Geschikt voor huiskamer en kantoor
Schaduwrijke plek
Luistert niet nauw, water geven als de grond droog is (niet uitgedroogd)
Niet giftig
Redelijk luchtzuiverend

Bananenplant kamerplant

De Musa, of Bananenplant, is de koning van de tropen. Wat is dit een geweldige plant om in huis te hebben! Zeker als je op zoek bent naar grote kamerplanten is de bananenplant er één die bovenaan het wensenlijstje zou moeten staan. De Bananenplant houdt van een hoge luchtvochtigheid en veel water en staat hij het liefst in de volle zon. Het is een vrij snelle groeier en daarom is het niet onverstandig om je Musa regelmatig te voorzien van een bloempot die minimaal 2 potmaten groter is dan de vorige. Zo geef je deze grote kamerplant voldoende ruimte om nog groter te groeien.

Uitdagende kamerplant
Geschikt voor huiskamer
Veel licht, vindt direct zonlicht fijn
Veel water nodig, minimaal 2 x per week, in zomer zelfs iedere dag
Niet giftig
Licht luchtzuiverend

Beaucarnea kamerplant

De Beaucarnea wordt ook vaak Olifantspoot genoemd. De enorm brede stam en de palmachtige haardos geven deze plant een vrolijk uiterlijk. In zijn dikke stam slaat de Beaucarnea extra water op. Je hoeft deze plant dan ook niet veel water te geven. De Beaucarnea is een makkelijke kamerplant en een grote kamerplant die veel sfeer brengt in iedere ruimte waar hij geplaatst wordt.

Makkelijke kamerplant
Geschikt voor huiskamer en kantoor
Vrij veel licht nodig, maar geen direct zonlicht
Weinig water nodig, ongeveer 1 x per 2 weken als grond droog aanvoelt
Niet giftig
Licht luchtzuiverend

Begonia kamerplant

De Begonia is de kameleon onder de kamerplanten. Hij past zich makkelijk aan op een veranderende omgeving. De Begonia is redelijk makkelijk te verzorgen. Hij komt van oorsprong wereldwijd voor, maar je komt hem in de natuur het meest tegen in de tropen van Zuid-Amerika of Afrika. De bladbegonia is een populaire kamerplant met een sterk eigen karakter.

Makkelijke kamerplant
Geschikt voor huiskamer
Veel licht, zonnige plek
Grond licht vochtig houden, ongeveer 1 x per week water geven
Het sap van de Begonia is licht giftig
Licht luchtzuiverend

Bonsai kamerplant

Hou jij echt heel veel van planten verzorgen? Dan is een Bonsai boom iets waar je je volledig op mag uitleven. Er zijn diverse plantensoorten die zich er goed voor lenen om als Bonsai gehouden te worden. Veel Ficus soorten zijn bijvoorbeeld zeer geschikt als Bonsai. Een Bonsai boom kan in zowel een klein formaat als een grote kamerplant voorkomen.

Uitdagende kamerplant
Geschikt voor huiskamer en kantoor
Per plantsoort verschillend
Per plantsoort verschillend
Per plantsoort verschillend
Per plantsoort verschillend

Cactus kamerplant

De koning van de woestijn, dat is hoe we de cactus wel mogen omschrijven. Deze iconische plant is ideaal om in huis te halen. Hij gedijt goed in een droge omgeving en je helpt hem alleen om zeep door hem te veel water te geven. De cactus is in enorm veel verschillende varianten en vormen te verkrijgen. Door een cactus in huis te halen verkrijg je een heerlijke exotische sfeer.

Makkelijke kamerplant
Geschikt voor huiskamer en kantoor
Maakt niet zoveel uit, kan direct zonlicht verdragen
Weinig water nodig, ongeveer 1 x per maand water geven
Sommige Cactussen zijn giftig
Licht luchtzuiverend

Calathea kamerplant

De Calathea staat bekend om een geweldig mooi getekend blad. Deze plant komt van oorsprong uit het Amazonegebied waar hij onder het bladerdek van grote planten en bomen groeit. De Calathea wordt ook wel ‘The living plant’, omdat hij ‘s ochtends zijn bladeren opent en deze ‘s avonds weer sluit. Als je heel stil bent dan hoor je het geruis van de bladeren die continu in beweging zijn. De Calathea behoort niet bepaald tot de grote kamerplanten, maar is wel met zijn opvallende uiterlijk een echte sfeerbepaler in huis.

Uitdagende kamerplant
Geschikt voor huiskamer, slaapkamer en badkamer
Schaduw of halfschaduw, geen direct zonlicht
Luistert vrij nauw, 2 x per week een klein beetje water geven
Niet giftig
Sterk luchtzuiverend

Crassula kamerplant

De Crassula is een kamerplant die net als de Agave en Aloe vera ook tot de succulenten behoort. Hij komt van origine voor in Zuid-Afrika en omliggende landen. Deze bijzondere en soms grote kamerplant is erg makkelijk te onderhouden. Zijn waterbehoefte is namelijk laag en ook qua standplaats is hij niet veeleisend.

Makkelijke kamerplant
Geschikt voor huiskamer
Veel en direct zonlicht
Weinig water nodig, ongeveer 1 x per maand water geven
Niet giftig
Niet luchtzuiverend

Dieffenbachia kamerplant

Zoals al eerder besproken is de Dieffenbachia verwant aan de Aglaonema. Beide kamerplanten hebben immers een vergelijkbare bladtekening. De Dieffenbachia is een giftige kamerplant dus pas ervoor op dat kleine kinderen of huisdieren niet in de buurt kunnen komen van deze tropische parel. Deze kamerplant is, net als de Aglaonema, een uitstekende luchtzuiveraar. Dit maakt het dan ook dat de Dieffenbachia ook geschikt is voor op kantoor of voor in de slaapkamer naast wat grote kamerplanten bijvoorbeeld.

Redelijk uitdagende kamerplant
Geschikt voor huiskamer en slaapkamer
Lichte standplaats, geen direct zonlicht
Redelijk veel water nodig, ongeveer 2 x per week water geven
Het sap van de Dieffenbachia is zeer giftig
Sterk luchtzuiverend

Dracaena kamerplant

De Drakenbloedboom of Dracaena is een zeer eenvoudig te onderhouden kleine of grote kamerplant. Zo kun je deze kamerplant beter iets te weinig water geven dan iets teveel. De Drakenbloedboom dankt zijn bijnaam aan het rode plantensap dat uit de stam stroomt als dit sap in aanraking is gekomen met de open lucht. De Dracaena is een eeuwenoude plant die al jaren door mensen in huis gezet wordt. Het is een kamerplant met een hoge luchtzuiverende werking. Hierdoor is de Drakenbloedboom ook een uitstekende kantoorplant of slaapkamer plant.

Makkelijke kamerplant
Geschikt voor huiskamer en kantoor
Het liefst in de halfschaduw, geen direct zonlicht
Luistert niet heel nauw, water geven als de grond een paar dagen is uitgedroogd
Het sap van de Dracaena is licht giftig
Sterk luchtzuiverend

Ficus kamerplant

De Ficus is voor velen een bekende kamerplant. Een Ficus is erg geschikt om je passie voor Bonsai in de praktijk te brengen. De Ficus groeit wereldwijd en op ieder continent. Deze plant zuivert de lucht erg goed en daarom is hij zeer geschikt als grote kamerplant voor in de slaapkamer of voor op kantoor.

Redelijk uitdagende kamerplant
Geschikt voor huiskamer, slaapkamer en kantoor
Lichte standplaats, dit mag ook direct zonlicht zijn
Gemiddelde waterbehoefte, regelmatig kleine beetjes water geven
Het sap van de ficus is licht giftig
Sterk luchtzuiverend

Hangplant kamerplant

Ook de hangplanten worden steeds populairder in onze woonkamers en slaapkamers. Het is natuurlijk ook een ideale manier om suffe hoekjes in je huis of kantoor op te vrolijken. Voor het ophangen van je hangplant, kun je het beste gebruik maken van een hanging basket. Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een bloempot voor binnen met een speciaal hanging basket touw om je hangplant mee op te hangen. Deze touwen zijn geschikt voor alle bloempotten met potmaat 15 tot en met 22.

Makkelijke kamerplant
Geschikt voor huiskamer, badkamer, slaapkamer en kantoor
Per plantsoort verschillend
Per plantsoort verschillend
Per plantsoort verschillend
Per plantsoort verschillend

Palm kamerplant

Onmisbaar bij het beeld van een tropisch onbewoond eiland is natuurlijk de palmboom. De palm is er in vele soorten en afmetingen. De Cycas Palm, ofwel Vredespalm, is misschien wel de meest stereotyperende van alle palmen. De meeste palmen zijn relatief makkelijk om te verzorgen en dat maakt de palm ideaal als grote kamerplant. Met een palm in je woonkamer of op kantoor waan jij jezelf in heerlijke tropische sferen. Sommige palmen zijn ook prima buiten neer te zetten op een terras of patio.

Redelijk uitdagende kamerplant
Geschikt voor huiskamer en kantoor
Per Palmsoort verschillend
Per Palmsoort verschillend
Sommige Palmen bevatten giftige sappen, maar bij de meeste soorten is dit niet het geval
Licht luchtzuiverend

Philodendron

De Philodendron is net als de palm een tropische plant die ontzettend veel varianten kent. In basis zijn er 2 verschillende soorten van de Philodendron te onderscheiden: de klimmende Philodendron en de niet-klimmende varianten. De bladeren van de Philodendron kunnen wel 60 tot 40 cm lang en breed worden. De Philodendron groeit onder het bladerdek van hogere bomen en andere grote kamerplanten. Je kunt deze plant dan ook het beste in de schaduw of halfschaduw zetten. De Philodendron is een perfecte luchtzuiveraar. Je zou hem daarom ook goed in de slaapkamer of op kantoor kunnen zetten.

Makkelijke kamerplant
Geschikt voor huiskamer, slaapkamer, badkamer en kantoor
Schaduw of in de halfschaduw
Ongeveer 1 à 2 x per week, kleine beetjes per keer
Het sap van de Philodendron is giftig
Sterk luchtzuiverend

Polyscias

De Polyscias kom je ook vaak tegen onder de naam: Aralia. Van origine komt deze prachtige grote kamerplant voornamelijk voor in Afrika, maar ook in bepaalde delen van Azië en Midden-Amerika kom je deze grote kamerplant in de natuur tegen. De naam Polyscias betekent: ‘veel schaduw’. Hij draagt deze naam niet omdat hij zelf van enorm veel schaduw houdt, maar omdat hij juist veel schaduw biedt voor andere planten. De Polyscias is niet de meest eenvoudige plant om te onderhouden, maar daardoor des te uitdagender. Zo houdt de Aralia niet van te veel kalk. Je kunt deze plant dan ook het beste voorzien van regenwater in plaats van kraanwater. Heb jij een eigen tuin? Dan kun je gemakkelijk zelf regenwater opvangen met een regenton en een regenton vulautomaat. De Polyscias is een prachtige grote kamerplant en een zeer uitdagende kamerboom die een geweldige eyecatcher vormt in jouw woonkamer.

Uitdagende kamerplant
Geschikt voor huiskamer
Schaduw of in de halfschaduw, wel een paar uur direct zonlicht nodig
Regelmatig kleine beetjes water geven, grond altijd licht vochtig houden
Niet giftig
Licht luchtzuiverend

Rhipsalis

De Rhipsalis is een kamerplant die vaak wordt gezien als een hangende cactus. Vaak wordt de Rhipsalis ingezet als hangende kamerplant. Het is een ontzettend makkelijke kamerplant die niet veel zorg van je nodig heeft. Door de structuur van minuscule vertakkingen creëer je met de Rhipsalis een vrolijk aanzicht in je huiskamer.

Makkelijke kamerplant
Geschikt voor huiskamer, slaapkamer, badkamer en kantoor
Maakt niet zoveel uit
Niet veel water nodig, ongeveer 1 x per week een klein beetje is voldoende
Het sap van de Rhipsalis is giftig
Redelijk luchtzuiverend

Sansevieria

De Sansevieria is één van de makkelijkste kamerplanten die we kennen. Praktisch is het onmogelijk om deze groene parel om zeep te helpen. Dit zou je alleen kunnen doen door hem veel te veel water te geven. De Sansevieria is ook bij studenten een zeer populaire kamerplant, omdat hij zich graag laat verwaarlozen. Er zijn in totaal zo’n 65 verschillende soorten van de Sansevieria te verkrijgen. De Sansevieria draagt de bijnaam: ‘Vrouwentongen’ of ‘Slangenplant’. Het is een sierlijke plant die soms zelfs als grote kamerplant kan worden gezien. Er zijn namelijk varianten van de Sansevieria die wel een hoogte van 150 cm kunnen bereiken.

Makkelijke kamerplant
Geschikt voor huiskamer, slaapkamer, badkamer en kantoor
Maakt niet zoveel uit
Niet veel water nodig, ongeveer 1 x per 2 weken een klein beetje is voldoende
Het sap van de Sansevieria is giftig
Sterk luchtzuiverend

Schefflera

Een andere prachtige groene vriend die je kan beschouwen als een grote kamerplant is de Schefflera. Hij wordt liefkozend ook wel de Vingerboom genoemd. Net als de Vingerplant heeft de Schefflera een blad die de vorm heeft van een hand met 5 vingers. De Schefflera is vrij makkelijk in de verzorging en ook nog eens een uitmuntende luchtzuiveraar. Dit maakt de schefflera ook een uitstekende grote kamerplant voor op kantoor of voor in de slaapkamer.

Makkelijke kamerplant
Geschikt voor huiskamer en kantoor
Het liefst een lichte standplaats, zonder teveel direct zonlicht
Gemiddelde waterbehoefte, ongeveer 1 à 2 x per week water geven
Het sap van de Schefflera is licht giftig
Sterk luchtzuiverend

Strelitzia

De Paradijsvogelplant, zoals de Strelitzia ook genoemd wordt, is zeker de laatste jaren een zeer populaire grote kamerplant bij zowel consumenten als in bedrijven, winkels en restaurants. De Strelitzia is familie van de Bananenplant, maar wordt meestal gezien als de meest sierlijke van de twee. De Strelitzia kan in een prachtige bloei raken, maar bij jou in de huiskamer zal het niet heel snel gebeuren. Deze grote kamerplant moet daarvoor minimaal 8 jaar oud zijn en precies de juiste temperatuur en leefomstandigheden krijgen.

Uitdagende kamerplant
Geschikt voor huiskamer
Lichte standplaats, mag direct zonlicht zijn
Erg dorstig, veel water nodig
Het sap van de Strelitzia is giftig
Licht luchtzuiverend

Varens

Varens zijn enorm goede luchtzuiveraars. Het zijn in dat opzicht uitstekende planten voor in de slaapkamer of voor op kantoor bijvoorbeeld. Wereldwijd zijn er meer dan 40.000 verschillende soorten Varens bekend. De meeste varens houden van redelijk wat water. Zorg dat de kluit van de pot nooit helemaal uitdroogt. Zet je je varen in een hanging basket? Dan dien je wat vaker te controleren of de kluit nog licht vochtig is, omdat de potgrond in een hanging basket meestal wat sneller uitdroogt.

Redelijk uitdagende kamerplant
Geschikt voor huiskamer, slaapkamer en kantoor
Lichte standplaats, geen direct zonlicht
Gemiddelde waterbehoefte, grond altijd licht vochtig houden
Bij sommige Varens is het sap giftig
De meeste Varens zijn sterk luchtzuiverend

Vingerplant

De Vingerplant toont veel overeenkomsten met de Schefflera, ofwel: de Vingerboom. In tegenstelling tot de Schefflera is de Vingerplant niet per sé een grote kamerplant. Let op met huisdieren en kleine kinderen in de buurt van deze plant, want het sap van de Vingerplant is giftig. De Fatsia japonica, zoals de Vingerplant officiëel heet, kent een gemiddelde waterbehoefte. Wat betreft zijn standplaats heeft de Vingerplant geen harde eisen. Zolang je hem een prominente plek geeft in je huis vindt hij het al snel helemaal prima.

Redelijk uitdagende kamerplant
Geschikt voor huiskamer en kantoor
Maakt niets uit
Gemiddelde waterbehoefte, ongeveer 1 x per week water geven
Het sap van de vingerplant is giftig
Redelijk luchtzuiverend

Yucca

De Yucca is over het algemeen een plant die je mag rekenen tot een grote kamerplant. Er zijn zelfs Yucca kamerplanten die prima op het terras in de tuin kunnen worden gezet. Hij houdt namelijk heel erg van veel zonlicht. Zet je je Yucca liever toch in je woonkamer? Zorg er dan voor dat hij op een zonnige plek staat. De Yucca draagt de bijnaam: Palmlelie. Toch heeft de Yucca geen enkele relatie tot de palmen. Desalniettemin is het een pracht van een groene vriend die zeer zeker een prominente plaats in jouw huis of op jouw patio verdiend.

Makkelijke kamerplant
Geschikt voor huiskamer
Lichte standplaats, direct zonlicht mag
Weinig water nodig, geef kleine beetjes water per keer
Het sap van de Yucca is giftig
Licht luchtzuiverend

Zamioculcas

Hij is in verhouding nog niet zo heel lang in ons midden, maar de Zamioculcas is sinds zijn toetreding als kamerplant in rap tempo in populariteit gestegen. Sinds het jaar 1996 betreedt de Zamioculcas trots onze huiskamers. De Zamioculcas komt van oorsprong uit Afrika en dan met name op Madagaskar, Zanzibar, Kenia, Zimbabwe en Tanzania. Deze groene parel is geen enorm grote kamerplant, maar wel een pracht van een plant. De zamioculcas heeft stevige leerachtige bladeren die in een patroon voorkomen wat je een beetje zou kunnen doen denken aan dat van Varens.

Makkelijke kamerplant
Geschikt voor huiskamer
Maakt niet zoveel uit
Weinig water nodig, een klein beetje water per week volstaat
Het sap van de Zamioculcas is licht giftig
Licht luchtzuiverend

Verpotten van kamerplanten

Het is verstandig om je kamerplanten na een aantal jaren, en sommige planten zelfs ieder jaar, te verpotten. De stoffen in de potgrond waar de plant in staat kunnen opraken, waardoor je kamerplant niet meer de stoffen krijgt die het nodig heeft. Heb jij een grote kamerplant, zoals een Bananenplant? Dan is het zelfs verstandig om deze plant ieder jaar te voorzien van frisse potgrond en het liefst een bloempot die minimaal 2 potmaten groter is dan zijn voorganger.

Heb je een kleine of een grote kamerplant op hydrocultuur? Dan is verpotten veel minder vaak nodig, zolang de kwaliteit van het water maar in orde is. Wil je dat jouw plant op hydrocultuur flink gaat groeien? Dan is het aan te raden om een bloempot te nemen die een paar potmaten groter is, zodat de wortels alle ruimte hebben om te ontwikkelen. Zeker bij grote kamerplanten is het raadzaam om een pot te nemen die veel groter is dan de oude pot.

Wat zijn potmaten en welke bloempot hoort bij welke potmaat?

De potplanten en hydrocultuur planten van Plantenwinkel.nl worden geleverd in een kunststoffen kweekpot. Deze kweekpot kent een potmaat die je precies weergeeft wat de breedte van de wortelkluit is. Dat is handig, want hierdoor weet jij precies welke maat bloempot je nodig hebt voor je plant. Hoe werkt dat nou precies?

Het is eigenlijk heel erg simpel. Het getal van de potmaat is exact hetzelfde als de maat van de diameter in centimeters van de wortelkluit. Een kamerplant met potmaat 25 kent een wortelkluit met een diameter van 25 cm. Potmaat 32 betekent een wortelkluit met een diameter van 32 cm, etc, etc.

Belangrijk: Kies voor de juiste maat sierpot altijd een bloempot die minimaal 2 centimeter in diameter, dus 2 potmaten, groter is dan de kweekpot van de plant. Wil jij bijvoorbeeld graag een kamerplant die een potmaat van 28 heeft? Kijk dan naar de bloempotten die minimaal 30 cm in diameter zijn. Zo geef je de wortels van de kamerplant genoeg ruimte om goed te hechten in de nieuwe bloempot. Zeker bij de grote kamerplanten is het belangrijk dat je de wortels genoeg ruimte geeft om zich te kunnen ontwikkelen.

Wat is het verschil tussen kamerplanten op hydrocultuur of de kamerplanten gekweekt in potgrond?

Hydrocultuur is een vrij moderne vorm van planten kweken. Hydrocultuur is het kweken van planten in water waar min of meer alleen de noodzakelijke voedingsstoffen aan zijn toegevoegd. Kamerplanten op hydrocultuur zijn over het algemeen veel makkelijker in onderhoud dan de kamerplanten die gekweekt zijn in potgrond. Dit is ook de reden waarom je deze vorm vaak terugziet in horecagelegenheden, kantoren en openbare ruimtes. Ook bij de consument in de woonkamer kom je hydrocultuur steeds vaker tegen. Of het nou gaat om kleine of grote kamerplanten; bijna alle soorten planten zijn op hydrocultuur te zetten en te onderhouden.

Moswand

Wil jij echt prachtig groen naar je huis of naar kantoor halen? Met een moswand schilderij haal jij de pracht van de natuur naar binnen. Het mos is gepreserveerd en leeft dus niet meer. Je hoeft het mos dan ook niet te onderhouden. Wel is het belangrijk dat je het schilderij niet buiten ophangt, maar juist binnen in een niet al te vochtige ruimte. Het liefst in een woonkamer, hal, kantoorpand, maar dus niet in een ruimte zoals de badkamer, zwembad, sauna of keuken.

Ben jij een echte doe het zelver? Je kunt er ook voor kiezen om gepreserveerd mos los te kopen en deze zelf in een bepaald patroon aan een wand te lijmen. Zo verkrijg jij een zelfgemaakt mosschilderij.

Kamerplanten kopen

Wil jij graag kamerplanten kopen? Of het nu gaat om kleine of grote kamerplanten, makkelijke kamerplanten op hydrocultuur of juist kamerplanten gekweekt in potgrond; bij Plantenwinkel.nl vind jij altijd een kamerplant en een bijpassende bloempot die bij jou en je huis, kantoor of horecagelegenheid past.