Kamerplanten - Kamerplanten soorten - Begonia
Specificaties: Potmaat: 12 Breedte: ...
Begonia maculata stippenplant S kamerplant
Specificaties: Potmaat: 12 Breedte: ...
Begonia maculata stippenplant S kamerplant

Begonia

Velen zullen bij de naam Begonia denken aan een tuinplant. Toch zijn een aantal types van deze plant uitermate geschikt voor in de woonkamer om als kamerplanten gehouden te worden.

Makkelijke kamerplant
Geschikt voor huiskamer
Veel licht, zonnige plek
Grond licht vochtig houden, ongeveer 1 x per week water geven
Het sap van de Begonia is licht giftig
Licht luchtzuiverend

In basis zijn er twee verschillende kamerplanten soorten van de Begonia te onderscheiden. Zo heb je namelijk de bloeiende kamerplanten Begonia's, met veel rode, roze, oranje witte of gele bloemetjes en je hebt de bladbegonia. De bladbegonia heeft geen bloemen, maar compenseert dit ruimschoots door zijn prachtig getekende blad. De fluweelachtige bladeren kunnen verschillende kleuren hebben die variëren van zilverachtig tot Bordeauxrood van kleur.

Begonia eigenschappen

De Begonia of bladbegonia behoort tot de makkelijke kamerplanten. Zo behoeft de plant niet enorm veel water en is hij niet veeleisend ten aanzien van zijn standplaats. De Begonia vindt het al snel prima zolang er wat zonlicht op zijn bladerdek kan vallen. De Begonia of bladbegonia kenmerkt zich door zijn grote aanpassingsvermogen aan zijn omgeving. Het is dan ook niet voor niets dat je de Begonia kan tegenkomen in tropisch Afrika, Zuid-Amerika en zelfs tot in de hooggebergtes van de Himalaya of de Andes.

Begonia verzorgen

De Begonia vraagt niet veel van onze aandacht en dat maakt deze pracht van een plant nou juist zo makkelijk. De Begonia is vrij gemiddeld te noemen in zijn behoeftes. Waar mag je de Begonia allemaal neerzetten en hoe dien je deze plant verder te verzorgen?

Zonlicht

Om te beginnen is de Begonia of bladbegonia een plant die van veel zonlicht houdt, al dan niet gefilterd. Je kan de Begonia daarom het beste op een lichte plaats in huis of in de halfschaduw zetten. Let hierbij wel op dat je de plant goed beschermt tegen direct zonlicht rond het middaguur. Te veel direct zonlicht kan voor verbranding van het blad zorgen.

Water geven

De Begonia of bladbegonia is gemiddeld in zijn waterbehoefte. Hou de grond van deze plant altijd licht vochtig, maar voorkom dat er een klein laagje water onder in de pot blijft staan. Gemiddeld gezien volstaat het om de Begonia 1 keer per week te voorzien van water. De Begonia of bladbegonia hoeft niet gesproeid te worden. De waterdruppels zouden namelijk voor verbranding van het blad kunnen zorgen als de plant te veel in volle zon staat.

Giftigheid

Het sap van de Begonia of bladbegonia is licht giftig en kan de huid of slijmvliezen irriteren. Ook kan het sap bij inname zorgen voor braakneigingen. Hou daarom deze plant altijd buiten bereik van kleine kinderen of huisdieren.

Begonia verpotten en voeding

Je kunt gebruik maken van plantenvoeding om de sierwaarde van de Begonia te behouden. Je kunt dit het beste doen met vloeibare mest voor kamerplanten. Als je de Begonia of bladbegonia 1 keer in de 2 weken extra voeding geeft is dat al meer dan voldoende.

Het verpotten van de Begonia kun je het beste 1 keer per jaar doen en dan bij voorkeur in het voorjaar. In het voorjaar is deze plant namelijk het meest in ontwikkeling en kunnen beschadigde wortels en takken sneller herstellen. Gebruik bij het verpotten van de Begonia of bladbegonia bij voorkeur bloempotten die minimaal 2 potmaten groter zijn dan de vorige. Hierdoor geef je de wortels van de plant ruimte om door te groeien.

Snoeien en ziektes

Het kan gebeuren dat je Begonia last krijgt van meeldauw. Meeldauw is een dunne, oppervlakkige schimmelaantasting. Indien je ziet dat je Begonia of bladbegonia last heeft van meeldauw, is het aan te raden om deze zo snel mogelijk te behandelen.

In principe hoeft de Begonia of bladbegonia niet gesnoeid te worden. Wel is het verstandig om dode bladeren te verwijderen. Zijn de randen van de bladeren geel of bruin geworden? Dan kan het zijn dat je je Begonia teveel water geeft.

Begonia als potplant

Wil jij graag een Begonia kopen? Bij Plantenwinkel.nl bestel je snel en eenvoudig een schitterende Begonia of bladbegonia die jou niet zal teleurstellen. Ga je voor extra sfeer in huis? Dan mag deze pracht absoluut niet ontbreken. Het gemak en het uiterlijk van de Begonia zullen de reden zijn waarom jij lang van deze groene parel gaat genieten.