Tuinplanten - Zaden - Graszaad
De Ombra Plus is het perfecte graszaad voor de ...
Ombra Plus - graszaad voor schaduwrijke plaatsen 0.6 kg
De Ombra Plus is het perfecte graszaad voor de ...
Ombra Plus - graszaad voor schaduwrijke plaatsen 0.6 kg
Gazonzaad met toegevoegde meststoffen voor een ...
Riparo Plus - graszaad voor herstel en doorzaai 0.26 kg
Gazonzaad met toegevoegde meststoffen voor een ...
Riparo Plus - graszaad voor herstel en doorzaai 0.26 kg
Creëer een prachtig groen en gezond gazon ...
Activo Plus - graszaad voor speel- en sportgazon 0.225 kg
Creëer een prachtig groen en gezond gazon ...
Activo Plus - graszaad voor speel- en sportgazon 0.225 kg

Graszaad

Het gazon vormt vaak het hart van je tuin. Het is de plek waar kinderen of huisdieren, zoals honden en konijnen zich heerlijk kunnen uitleven. Het gazon krijgt vaak veel te verduren en daarom is het belangrijk dat je een gazon aanlegt dat tegen een stootje kan. Met een sterk gazon voorkom je veel onnodig extra tuinonderhoud. Een sterk gazon is alles voor het groene hart van je tuin. Een gazon aanleggen kan op verschillende manieren. Je kan ervoor kiezen om graszoden te leggen, maar je kan het gazon ook gewoon inzaaien met graszaden. Zowel graszaden als graszoden kennen hun eigen voor- en nadelen. Hieronder volgt een overzicht van de voor- en nadelen van het inzaaien van het gazon door middel van graszaad.

Voordelen van graszaad

Een gazon kan je op verschillende manieren aanleggen. Een veelgebruikte manier is het aanleggen van het gazon met graszoden. Met graszoden hoef je namelijk niet te wachten tot het gazon volgroeid is, zoals dit bij graszoden het geval is. Dit kent echter ook nadelen. Zo zijn graszoden relatief prijzig. Het inzaaien van het gazon met graszaad is veel goedkoper. Het kost wat meer werk, maar na een aantal maanden kan je wel volop genieten van een stralend ingezaaid gazon met graszaden.

Wanneer moet je graszaad zaaien?

Het graszaad inzaaien kan in principe het hele jaar door. Echter begint het graszaad zich pas te ontkiemen op het moment dat de beste groeiomstandigheden zich aandienen. Wanneer je graszaden zaait, maar deze ideale omstandigheden er nog niet zijn, is dat in principe geen enkel probleem. Graszaden blijven gewoon in de grond zitten tot de juiste omstandigheden zich aandienen. Graszaad heeft een minimale temperatuur van 10 °C nodig om te ontkiemen. Het zaaien van zaden in de winterperiode kan dus wel, maar brengt het risico met zich mee dat bijvoorbeeld vogels het zaad opeten. Het graszaad heeft ook een vochtige grond nodig om te ontkiemen. Dit is de reden waarom je het best in het voorjaar of in het najaar kan zaaien. Het graszaad zal zich direct kunnen ontkiemen in deze periode. De graszaden gaan zich wortelen twee weken na ontkieming. Vanaf dat moment ligt het verkregen grasplantje uit die graszaden vast in je gazon.

Hoe moet je graszaad zaaien?

Voordat je graszaden gaat zaaien in het voorjaar of vroege najaar, zul je eerst de grond moeten ontdoen van onkruid en eventuele andere grassen. Als de grond helemaal schoon is, is het tijd om te gaan spitten. Haal hierbij ook de wortels van overige oude tuinplanten weg. Het is aan te raden om na het spitten de grond te voorzien van tuinmest. Zo krijgen graszaden een duwtje in de rug bij na het inzaaien. Als de grond helemaal klaar is voor het graszaad kun je gaan beginnen met zaaien. Probeer zo regelmatig mogelijk te zaaien voor dichte groei. Je dient vervolgens de grond te voorzien van water. Als het regent hoef je dit natuurlijk niet nog extra te doen. Je mag absoluut niet lopen over een veld dat net is ingezaaid met graszaden. Dit mag pas op het moment dat het graszaad goed ontkiemt is. Vervolgens kun je in de zomer erna, genieten van een prachtig vol verkregen gazon met graszaad van Plantenwinkel.nl. Vergeet niet om ook speciale gazonmest te gebruiken voor een optimaal resultaat.