Tuinplanten

Heesters

Rozen

Filter op
Prijs
Plantgrootte
Botanische naam
Bloeiperiode
Bloemkleur
Winterhard
Standplaats
Geurend
Groenblijvend

Rozen

De allerbekendste, misschien wel de allermooiste, maar absoluut de meest geliefde bloem is natuurlijk de roos. Al duizenden jaren wordt deze prachtige bloem gewaardeerd om zijn betoverende pracht en heerlijke geur. Van origine komen rozen alleen voor op de noordelijke helft van onze aardbol en dan veelal in landen met een gematigd klimaat. Tegenwoordig vind je ze echter overal. In de natuur zijn er meer dan 300 verschillende soorten rozen bekend. Echter door de kweek van diverse cultivars en variëteiten, is dit aantal door de jaren heen inmiddels opgelopen tot zo’n 2500 verschillende soorten. De roos is in principe een heester, maar toch kunnen er in basis 3 verschillende soorten onderscheiden worden:

  • Rozenstruik (heesters)
  • Bodembedekkende roos (bodembedekker)
  • Klimroos (klimplant)

De bodembedekkende roos heeft een sterk onkruid onderdrukkende werking, terwijl je een klimroos prachtig over een pergola of rozenboog kan geleiden voor een geweldig mooi aanzicht in je tuin.

Zo zonnig mogelijk, hoe meer zon hoe mooier de bloem
In principe bladverliezend, bij zachte winter kans op wintergroenheid
Bloeiperiode: juni t/m oktober, bij een zachte winter, bloei tot aan december
Snoeien: in maart
Winterhard
Roze, wit, geel, oranje, rood, paars of blauw
Zeer geurig
Eetbaar, van rozenblaadjes kun je bijvoorbeeld thee maken

Rozen kenmerken

De roos kenmerkt zich door een prachtig blad-gelaagde bloem. Op de stelen van de roos tref je vaak stekels aan, maar dit wist je hoogstwaarschijnlijk al. Indien je de rozenstruik gaat aanplanten is het daarom aan te raden om gebruik te maken van sterke tuinhandschoenen. Hoewel het aanplanten van de rozenstruik niet altijd rozengeur en maneschijn is, zal de betoverende bloei van de rozenstruik je niet bepaald een doorn in het oog zijn. Naast dat rozen een lust zijn voor het oog, zijn ze ook nog eens sterk aromatisch. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat veel van onze verzorgingsproducten de geur van rozen bevatten. Rozen vragen wel wat van je aandacht. Het liefst dien je het hele jaar door wat aandacht aan ze te geven. Dat mag ook wel, want je krijgt er immers veel voor terug.

Rozen standplaats

Rozen als tuinplanten houden van een zonnige plek. Sterker nog, hoe meer zon, hoe mooier en helderder de bloem van kleur zal zijn. Rozen hebben minimaal 4 à 5 uur zon per dag nodig. Ook is het verstandig om de roos op een goed winddoorlatende plaats te zetten. Er moet namelijk voldoende wind door de struik waaien om de bladeren droog te blazen. Hierdoor verklein je namelijk de kans op schimmels en diverse plantenziekten. Een rozenstruik kan je in principe in iedere grondsoort plaatsen, mits deze voedingsrijk is. De rozenstruik heeft mest nodig in het voorjaar en in de zomer. Je kunt hiervoor het beste gebruik maken van speciale organische tuinmest voor rozen.

Wanneer komen rozen in bloei?

De rozenstruik laat zijn eerste bloei zien in de maand juni. De bloei van de roos gaat vervolgens de hele zomer door tot eind oktober. Is het een zachte winter? Dan heb je kans dat jouw rozenstruik tot begin december doorbloeit. Zo heb je erg lang plezier van prachtige rozen in je tuin.

Is de rozenstruik bladhoudend?

In de regel is het zo dat de rozenstruik een bladverliezende heester is, ware het niet dat het wel eens wil voorkomen dat de rozenstruik zijn blad in de winter behoudt. Dit gebeurt overigens alleen als we te maken hebben met een relatief zachte winter waarin het weinig vriest. Daarom wordt de rozenstruik ook wel eens aangeduid als een half-bladverliezende heester.

Is de rozenstruik vorstbestendig?

Bijna alle rozen zijn winterhard. Wel is het aan te raden om net voor de winterperiode een extra laag aarde om het hart van de rozenstruik te plaatsen ter bescherming. Bij de rozen op stam is het in de winter verstandig om de bovenzijde van de stam te omhullen met noppenfolie.

Wanneer moet je rozen snoeien?

Het snoeien van je rozen vervult in feite 2 functies. Om te beginnen snoei je de rozenstruik om hem in model te houden, maar je verkrijgt door het snoeien van rozen ook een zeer sterke bloei. Rozenstruiken hoef je de eerste paar jaren nog niet te snoeien. Bij de struiken die al wat ouder zijn dan 3 jaar is het verstandig om te snoeien. Het snoeien van je rozen dien je uitsluitend in de maand maart te doen, als de kans op vorst overdag nihil is. Het te vroeg snoeien van rozen kan ertoe leiden dat je rozenstruik vatbaarder wordt voor ziektes. Later snoeien mag in principe ook, maar zorgt ervoor dat je rozen later zullen bloeien.

Het snoeien van je rozenstruik kun je het best doen met een scherpe snoeischaar en stevige tuinhandschoenen. Snoei de takken van lage rozenstruiken, trosrozen en miniatuurrozen tot ongeveer 7 à 10 cm terug. De grotere rozenstruiken mogen tot ongeveer 50 à 60 cm teruggesnoeid worden. Een veelgemaakte fout is om de takken te schuin af te knippen. Snijd de stelen van rozen, in tegenstelling tot de rozen in een vaas, juist niet te schuin af.

Naast de reguliere snoei in maart is het aan te raden om in de zomerperiode de uitgebloeide bloemen te verwijderen om zo een extra herfstbloei te stimuleren. Door het wegknippen van uitgebloeide rozen, bespaar je voor de rozenstruik veel kostbare energie die hij beter voor de nieuwe scheuten kan gebruiken.

Wil jij rozen kopen?

Wil jij graag een rozenstruik kopen? Bij Plantenwinkel.nl bestel je snel en eenvoudig een rozenstruik die jij mooi vindt. Of het nou gaat om grootbloemige rozen of om trosrozen op stam; met verschillende soorten rozen maak jij van je tuin een groot, gezellig en fleurig paradijs.